Microsoft ASP.NET 3.5 Extensions Preview

Bir süre önce “preview” sürümü olarak indirilebilir hale gelen Microsoft ASP.NET 3.5 Extensions Preview hakkında çok kısaca bilgi vermek istiyorum.

“ASP.NET 3.5 Extensions” .NET Framework 3.5 altyapısı üzerinde çalışan ASP.NET uygulamaları için ek araçlar ve özellikler içeren bir paket. Amacı ise uygulama geliştiricilerinin ASP.NET’e eklenecek yeni özellikler için yeni sürümün çıkmasını birkaç yıl daha beklemelerini engellemek.

Çok kısaca yeni araç ve özellikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • ASP.NET MVC

    .NET Framework 3.5 için “Model-View-Controller” desteği sunar. MVC mimarisinin asıl amacı kodu, tasarımı ve işleyişi birbirinden ayırmak ve ASP.NET üzerinde MVC tasarım mimarisinde uygulama geliştirişebilmesine destek sağlamaktır.

    Ayrıca MVC mimarisi ilgili “Controller” objelerinin URL’e göre oluşturulup ardından da çalıştırılması mantığına göre çalıştığından, sistemde URL rewriting‘e çok büyük bir destek sunulmakta. Ayrıca bu yapı sayesinde URL rewriting yapılırken dosya isimlerinin sonunda mutlaka “.aspx” uzantısı olması zorunluluğu da aşılmış durumda.

  • ASP.NET Dynamic Data

    Bu özelliği çok fazla inceleme şansını henüz bulamadığımdan ve yanlış bilgi vermek istemediğimden web sitesinde yazılı İngilizce cümleyi birebir kullanacağım.

    ASP.NET Dynamic Data helps developers build a fully customizable, data-driven app quickly. It provides a rich scaffolding framework that allows rapid data driven development without writing code, yet it is easily extendible using the traditional ASP.NET programming model.

  • ASP.NET AJAX

    Pakette AJAX için de bazı eklentiler geliyor. Örneğin AJAX kullanılarak geliştirilen uygulamalardan en büyük şikayetim tarayıcının “geri” butonunun işlevselliğini yitiriyor oluşuydu. Fakat bu durum da yeni eklentiler ile çözülmüş durumda.

  • ADO.NET Entity Framework

    Paket içerisinde ADO.NET Entity Framework’un en son sürümü de bulunuyor. Daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız

  • Silverlight Controls for ASP.NET

    Paket içerisinde Silverlight için 2 yeni kontrol bulunmakta. İlki uygulamalarınızın içerisinde Radio (*.wma) ve Video (*.wmv) çalıcı özelliklerini kolayca ekleyebilmenizi sağlayan “MediaPlayer” kontrolü. Diğer ise XAML objelerine ve bu objelerin event’lerine erişebilmenizi sağlayan yeni bir kontrol.

Çok daha detaylı bilgi için ziyaret edebileceğiniz linkler:

  1. http://asp.net/downloads/3.5-extensions/
  2. http://…/scottgu/…/asp-net-mvc-framework.aspx
  3. http://…/scottgu/…/asp-net-mvc-framework-part-1.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.